I. Toepassingsgebied
Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle relaties tussen de BV RONNY STEYAERT ACCOUNTANTS, hierna genoemd de Vennootschap, en de cliënt. Afwijkingen zijn slechts geldig mits deze uitdrukkelijk en schriftelijk door beide partijen zijn aanvaard.
De Algemene Voorwaarden van de cliënt zijn in geen geval tegenstelbaar aan de Vennootschap.
Bij tegenstrijdigheid tussen de inhoud van deze Algemene Voorwaarden en de opdrachtbrief heeft de opdrachtbrief voorrang.
De aansprakelijkheid van de Vennootschap kan enkel in het gedrang komen voor opdrachten waarvan wordt aangetoond dat ze door haar werden aanvaard.
De Vennootschap behoudt zich het recht voor deze Algemene Voorwaarden te wijzigen en deze wijzigingen gelden ook ten aanzien van reeds bestaande overeenkomsten. De wijzigingen worden door de Vennootschap schriftelijk meegedeeld en gaan een maand later in. De cliënt, die niet instemt met deze wijzigingen, heeft tot de inwerkingtreding ervan het recht de overeenkomst bij aangetekende brief kosteloos op te zeggen. Na de inwerkingtreding wordt de cliënt verondersteld de wijzigingen te hebben aanvaard.
Deze voorwaarden gelden eveneens ten aanzien van de cliënt, die het Nederlands niet als moedertaal heeft, hij kan er een vertaling van vragen in het Frans of in het Engels.
Le client accepte les conditions générales, même si elles ne sont pas rédigées en sa langue maternelle. Il peut en demander une traduction en langue Française.
The general conditions are fully opposable to the client, even if they are not conducted in his native language. The client can ask for a translation in English.
II. Totstandkoming van de overeenkomst
Behoudens andersluidend beding in de opdrachtbrief komt de overeenkomst tot stand:
- hetzij op het ogenblik dat de Vennootschap de door de cliënt ondertekende opdrachtbrief ontvangt en mee ondertekent;
- hetzij op het ogenblik dat de Vennootschap op verzoek van de cliënt de uitvoering van de opdracht aanvangt, indien dit tijdstip valt voor de ontvangst en ondertekening door de Vennootschap van de opdrachtbrief.
Ook indien de Vennootschap de door de cliënt ondertekende opdrachtbrief nog niet heeft ontvangen, worden de relaties tussen partijen beheerst door deze Algemene Voorwaarden en door de opdrachtbrief vanaf het ogenblik dat deze contractuele documenten, op welke wijze ook, aan de cliënt werden overgemaakt.
III. Duur en opzegging van de overeenkomst
1. Opdrachten, die bestaan uit opeenvolgende prestaties van eenzelfde aard en die tegen bepaalde op voorhand gekende termijnen moeten worden uitgevoerd, worden geacht voor onbepaalde duur te zijn aangegaan. Beide partijen kunnen de overeenkomst op elk ogenblik beëindigen mits opzegging per aangetekende brief en mits het naleven van een opzegtermijn van 1 maand.
Deze opzegtermijn kan door de cliënt, die opzeg geeft, worden vervangen door een forfaitaire verbrekingsvergoeding van 30% van het ereloon op de prestaties die gewoonlijk door de Vennootschap werden geleverd voor een volledig boekjaar of kalenderjaar.
2. Opdrachten zonder opeenvolgende prestaties worden, behoudens tegenbewijs, geacht voor bepaalde duur te zijn gesloten en eindigen door de uitvoering van de opdracht of door levering van de overeengekomen prestaties.
In toepassing van art.1794 B.W. en desgevallend, in afwijking van art.2004 B.W., kan de cliënt dergelijke opdracht vroegtijdig beëindigen mits betaling aan de Vennootschap van de kosten en erelonen, die overeenstemmen met de reeds uitgevoerde werkzaamheden te verhogen met een bijkomende schadevergoeding van 30% van het ereloon op het niet uit te voeren of niet uitgevoerde deel van de opdracht.
3. Na de beëindiging van de overeenkomst worden alle boeken en bescheiden, die toebehoren aan de cliënt, ter beschikking gesteld van de cliënt of zijn gevolmachtigde.
IV. Opschorting van de uitvoering van de verbintenissen
In geval van niet nakoming, niet correcte of niet tijdige uitvoering door de cliënt van zijn verbintenis(sen), bv. bij niet (tijdige) betaling van de erelonen of voorschotten conform art VII hieronder, is de Vennootschap gerechtigd de uitvoering van haar verplichtingen op te schorten of uit te stellen totdat de cliënt zijn verplichtingen heeft voldaan. De Vennootschap brengt de cliënt hiervan schriftelijk op de hoogte.
Indien er na de schorsing of het uitstellen van uitvoering dringend en noodzakelijk rechtshandelingen moeten worden gesteld ter vrijwaring van de rechten van de cliënt en dit binnen de opdracht van de Vennootschap, wijst zij de cliënt hierop.
Alle kosten en lasten voortvloeiend uit de opschorting of het uitstel zijn ten laste van de cliënt.
De Vennootschap heeft in alle omstandigheden recht op betaling van de ereloon en kosten m.b.t. de reeds verrichte werkzaamheden.
V. Onmiddellijke beëindiging om bepaalde redenen
1. De Vennootschap kan de overeenkomst op elk ogenblik beëindigen zonder opzegtermijn en zonder vergoeding wanneer de professionele samenwerking onmogelijk wordt, o.m.:
De kennelijke tekortkoming van de cliënt kan bestaan uit, maar is niet beperkt tot:
De Vennootschap deelt de redenen, die de onmiddellijke stopzetting verantwoorden aan de cliënt mee en kan deze naar eigen keuze laten voorafgaan door een waarschuwing of een aanmaning. Bij stopzetting van de overeenkomst wijst de Vennootschap de cliënt op de rechtshandelingen, die dringend en noodzakelijk moeten worden gesteld ter vrijwaring van zijn rechten en waarvoor hij opdracht had gekregen.
2. In geval van faillissement van de cliënt is de overeenkomst van rechtswege ontbonden.
3. De cliënt kan te allen tijde, zonder naleving van een opzegtermijn en zonder betaling van een schadevergoeding, de overeenkomst stopzetten, indien de Vennootschap kennelijk in gebreke blijft haar verbintenissen omschreven in deze Algemene Voorwaarden en, in voorkomend geval in de opdrachtbrief, uit te voeren. De cliënt dient zijn beslissing in elk geval te laten voorafgaan door een geschreven ingebrekestelling aan de Vennootschap, waarbij haar een termijn van een maand wordt gegund om een eventuele tekortkoming recht te zetten.
VI. Rechten en plichten van partijen
1. De Vennootschap
De Vennootschap is gehouden tot een middelenverbintenis. Zij verbindt er zich toe de haar toevertrouwde opdrachten met de vereiste zorg in volledige onafhankelijkheid uit te voeren en waakt erover hierbij de deontologische en andere beroepsnormen van het instituut, de relevante wetgeving en regelgeving die op het moment van uitvoering van de overeenkomst van kracht is, na te leven. In geen geval kan de Vennootschap aansprakelijk zijn voor de gevolgen van mogelijke latere wijzigingen – desgevallend met terugwerkende kracht – aan deze wettelijke en reglementaire bepalingen.
De Vennootschap is gehouden de wettelijke en reglementaire termijnen te eerbiedigen op voorwaarde dat de cliënt haar tijdig alle noodzakelijke inlichtingen en documenten heeft bezorgd. Bij laattijdigheid van de cliënt kan de Vennootschap op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor boetes, bijslagen en intresten die kunnen voortvloeien uit deze laattijdigheid.
De Vennootschap is niet verantwoordelijk voor gevolgen van eventuele tekortkomingen, fouten of overtredingen begaan voor haar tussenkomst.
De Vennootschap mag zich laten bijstaan door medewerkers of deskundigen naar haar keuze en mag de haar toevertrouwde opdrachten geheel of gedeeltelijk laten uitvoeren door een aangestelde of een deskundige.
Behoudens andersluidend beding omvat de opdracht van de Vennootschap enkel de verwerking van de gegevens, die zij ontvangt van de cliënt, zonder gehouden te zijn deze te controleren op hun juistheid, volledigheid, betrouwbaarheid of waarheid, tenzij het op het eerste zicht duidelijk is dat de gegevens niet juist, volledig, betrouwbaar of waar zijn, wat aan de cliënt zal worden meegedeeld.
De Vennootschap wijst elke verantwoordelijkheid af wat betreft de juistheid van de resultaten opgenomen in de jaarrekeningen in geval de boekhouding van de cliënt niet gerechtvaardigd is door de documenten voorzien bij de Wet van 17 juli 1975 en haar Koninklijke Uitvoeringsbesluiten.
Indien de Vennootschap gelast wordt met de controle van de boekhouding, behelst deze controle nooit het systematisch nazicht van alle geschriften, noch het vergelijken met de verantwoordingsstukken, noch de controle van schulden en tegoeden waardoor de Vennootschap de juistheid van alle gedane verrichtingen niet kan waarborgen. De dagelijks op te maken en bij te houden stukken en inventarissen worden niet door de Vennootschap opgesteld.
Indien door de Vennootschap vergissingen worden vastgesteld en aan de cliënt worden bekend gemaakt, vloeit daaruit geen algemene controleverplichting voort. De afwezigheid van opmerkingen waarborgt niet de regelmatigheid van de alle door de cliënt opgestelde documenten of gedane verrichtingen.
De Vennootschap verstrekt alle adviezen onder voorbehoud van toetsing ervan door de cliënt aan de feitelijke omstandigheden.
De Vennootschap, haar gevolmachtigden of aangestelden zijn tot het beroepsgeheim gehouden onder voorbehoud van de toepassing van de bepalingen van de antiwitwaswetgeving en de wetgeving op financiering van terrorisme.
De Vennootschap heeft haar burgerlijke aansprakelijkheid laten verzekeren door een polis goedgekeurd door de raad van het Instituut van Accountants en Belastingconsulenten.
2. De cliënt
De cliënt is ertoe gehouden:
3. Verbod op afwerving
De cliënt verbindt zich ertoe tijdens de duur van de overeenkomst en tijdens een periode van 12 maanden na de beëindiging ervan, ongeacht de reden van beëindiging, noch rechtstreeks, noch onrechtstreeks aangestelden van de Vennootschap af te werven, in dienst te nemen, er op één of andere manier beroep op te doen, mee samen te werken, of hen aan te zetten om hun overeenkomst met de Vennootschap te verbreken. Elke overtreding van dit verbod zal aanleiding geven tot een eenmalige forfaitaire schadevergoeding ten bedrage van het laatste bruto jaarloon van de betrokken aangestelde.
VII. Ereloon
1. Bepaling van de kosten en ereloon
De kosten en erelonen worden vastgesteld ovk. de geldende wettelijke en reglementaire bepalingen van toepassing op de Vennootschap en voorzien in de opdrachtbrief, waarvan deze Algemene Voorwaarden integraal deel uitmaken. De kosten en ereloon zijn verschuldigd naarmate de werkzaamheden t.b.v. de cliënt worden verricht, ook al is de opdracht niet noodzakelijk beëindigd.
2. De facturen of ereloonnota’s zijn betaalbaar binnen de 14 dagen na factuurdatum
Niet-betaling op de gestelde vervaldag geeft van rechtswege en zonder enige ingebrekestelling aanleiding tot rente en schadevergoeding conform de Wet op Bestrijding van Betalingsachterstand bij Handelstransacties van 2 augustus 2002. Voor het schadebeding geldt een minimum van € 125,00 en een maximum van € 1.860,00.
De forfaitaire schadevergoeding heeft enkel betrekking op de interne werkingskosten, dekt niet de eventuele gerechtskosten en doet bijgevolg geen afbreuk aan het recht van de Vennootschap erop.
Bij gebrek aan geheel of gedeeltelijke betaling van een factuur op de vervaldag, worden alle nog niet vervallen schuldvorderingen op de cliënt van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling opeisbaar.
Afbetalingen worden steeds aanvaard onder alle voorbehoud en zonder enige nadelige erkentenis en worden bij voorrang toegerekend op de eventuele gerechtskosten, vervolgens op de rente, daarna op het schadebeding en tenslotte op de hoofdsom.
3. Voorschotten
De Vennootschap kan voorschotten vragen, die verrekend worden in de eindstaat van kosten en ereloon.
4. Betwistingen
Alle betwistingen betreffende de kosten en ereloon dienen via aangetekende brief binnen de 8dagen na de factuurdatum aangetekend en gemotiveerd ter kennis gebracht worden van de Vennootschap. Bij gebrek aan tijdige betwisting wordt de cliënt verondersteld akkoord te gaan met de gefactureerde diensten.
VIII. Bewijs
De fotokopies, elektronische berichten en telefaxen van alle documenten opgemaakt door de Vennootschap of overgemaakt door de cliënt, hebben bewijskracht zoals originelen.
IX. Aansprakelijkheid
De Vennootschap kan slechts aansprakelijk worden gesteld in geval een zware fout of nalatigheid, opzet of niet uitvoering van een verbintenis, die een van de voornaamste prestaties van de opdracht vormt, wordt bewezen.
De aansprakelijkheid van de Vennootschap is beperkt tot het herstellen van voorzienbare, rechtstreekse en persoonlijke schade, met uitsluiting van alle indirecte of materiële schade, niet beperkt tot gederfde inkomsten, verliezen en supplementaire kosten.
De aansprakelijkheid van de Vennootschap zal te allen tijde beperkt zijn tot het bedrag gedekt door de verzekering beroepsaansprakelijkheid van de Vennootschap, met inbegrip van de vrijstelling.
Indien, om welke reden dan ook, de aansprakelijkheidsverzekeraar niet tot uitkering overgaat, is de aansprakelijkheid van de Vennootschap beperkt tot een vergoeding van maximum het bedrag (exclusief btw) van het honorarium voor de desbetreffende opdracht over het laatste kalenderjaar of vanaf het begin van de uitvoering van de opdracht, indien deze periode korter is dan een jaar, wanneer het gaat om een opdracht die bestaat uit opeenvolgende prestaties van dezelfde aard.
Deze beperkingen gelden eveneens voor alle aanspraken uit hoofde van de uitvoering van de opdracht gericht tegen alle personen, vennoten, bestuurders en of zelfstandige medewerkers, die de hoedanigheid van verzekerde hebben in de zin van de verzekeringspolis.
De beperkingen gelden niet wanneer de aansprakelijkheid het gevolg is van een fout gepleegd met bedrieglijk opzet of met het oogmerk om te schaden. De beperking is derhalve van toepassing op elke aansprakelijkheid voortvloeiend uit andere fouten vanwege de Vennootschap, de vennoten, bestuurders, aangestelden en of zelfstandige medewerkers.
De cliënt verbindt zich er toe, indien er aan hem/haar schade wordt veroorzaakt door fouten begaan door werknemers, zelfstandige kantoormedewerkers of bestuurders van de Vennootschap bij de uitoefening van prestaties voor de Vennootschap, in afwijking van art. 6.3 BW, deze personen niet rechtstreeks aan te spreken, met uitzondering van aanspraken op basis van een opzettelijke fout van de persoon/personen in kwestie of indien de fout de fysieke of psychische integriteit van de schadelijder heeft aangetast.
Mochten twee of meer schadegevallen voortvloeien uit een en dezelfde fout, worden ze beschouwd als één enkel schadegeval en wordt de aansprakelijkheid beperkt tot het hoogste bedrag van toepassing op de betrokken opdrachten of overeenkomsten.
Behoudens andersluidende, dwingende wetsbepaling, geeft de schade voortvloeiend uit
X. Verjaring
Voor zover in deze Algemene Voorwaarden niet anders bepaald, vervallen vorderingsrechten een jaar na het ogenblik waarop de cliënt kennis had van of rederlijkwijs moest hebben van het bestaan van deze rechten.
XI. Toepasselijk recht en oplossing van geschillen
1. Deze Algemene Voorwaarden worden beheerst door en zijn onderworpen aan het Belgisch Recht.
2. Elke betwisting, van welke aard ook, behoort tot de exclusieve bevoegdheid van de Rechtbanken en Hoven, die bevoegd zijn voor het Gerechtelijk Arrondissement Ieper.
3. De mogelijke nietigheid van één of meer bepalingen van deze Algemene Voorwaarden heeft in geen geval de nietigheid van de gehele overeenkomst tot gevolg. De andere bepalingen blijven derhalve volledig van toepassing.
4. De Vennootschap doet geen afstand van één of andere bepaling die in haar voordeel geldt, doch die in deze Algemene Voorwaarden niet expliciet zou zijn opgenomen.